Bant Kantarı Nedir?


Bant kantarları, hareketli konveyör sistemlerinin üzerinde taşınan malzemelerin tartılması için tasarlanmıştır. Hareketli olarak tartım yapıldığından sistem sürekli üzerinden geçen malzemenin tartımını sağlamaktadır. Her çeşit konveyör tipleri ekonomik mekanik tadilatıyla kısa sürede devreye alınabilmektedir. İşletmeler için üretim kontrolü ve sevkiyat kontörlü için ideal tartım sistemleridir. Konveyör bandın uygun alanına monte dilen bant kantar sistemi, kendinden önceki ve kendinden bir sonraki rulo gurubu arasında tartım alanı oluşturularak tartım yapılmaktadır.

Günümüzde birçok sektörde ihtiyaç duyulan ürünlerden biri olarak karşımıza bant kantarı çıkmaktadır. Bant kantarı hareketli konveyör sistemlerinin üzerinde taşınan malzemelerin ağırlığının ölçülmesi için kullanılmaktadır. Hareketli bir şekilde tartım yapılabildiğinden sistem üzerinden geçen ürünlerin ve malzemelerin ölçümleri kolayca gerçekleştirilmektedir. Her türlü konveyör çeşidi için tartım işlemi yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra konveyör tipleri ekonomik mekanik tadilatı sayesinde kısa bir zaman diliminde devreye alınmaktadır.

İşletmeler açısından üretim kontrolü ve sevkiyat kontörlü ideal tartım sistemlerini bant kantarları oluşturmaktadır. Konveyör bandın uygun alanına monte edilen bant kantar sistemi sayesinde kendinden önceki ve kendinden bir sonraki rulo gurubu arasında tartım alanı oluşturulur. Böylece bir önceki ve sonraki ürün arasındaki tartım rahatlıkla gerçekleştirilmektedir.

Bant Kantar Kullanım Alanları

Bant kantarları kullanım alanları açısından değerlendirildiğinde geniş bir skalaya sahip olmaktadır. Bu bağlamda birçok sektörde sıklıkla tercih edilen tartım ürünlerini oluşturmaktadır. Hareket halindeki ürünlerin kolayca ölçülebilmesi bakımından da talep görmektedir. Madencilik alanı başta olmak üzere Gıda, Enerji ve Yapı Kimyasallarıyla birlikte granül, tanecik ve parçalı yapıdaki malzemeler için kullanılmaktadır. Ürünlerin anlık geçerken miktarının ve toplam taşınan malzemenin taşınabilmesi bakımından etkili bir araçtır. Ayrıca başka yere transfer edilen ürünlerin ölçülebilmesi bakımından da kullanımı yaygındır.

Daha öncesinde belirlenen ağırlık birimi için ölçümler araç kantarları ile gerçekleştirilmektedir. Bu süreç özellikle işletmeler için yükleme zamanından ve sevkiyat sürecinden tasarruf edilmesini ön planda tutmaktadır. Bant kantarları işletme hızı ve kontrolü için son derece önemli ürünler arasında yer almaktadır. Aynı zamanda PLC sistem ve PID kontrolü gerçekleştirilerek birden fazla malzemenin tartımını yapabilirsiniz. Bununla birlikte zamandan tasarruf sağlanması açısından da sektörlerde faydalı olmaktadır.

Bant Kantar Montaj Çalışmaları

Bant Kantarı Montaj Çalışmaları Bant kantarlarının montaj işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiği fazlasıyla merak edilen konulardan biridir. Ayrıca montajın kantar hassasiyetlerinin sağlanabilmesi için montaj sürecinde dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu hassasiyetler çerçevesinde montaj çalışmaları firma tarafından sürdürülmektedir. Mevcut konveyör bandının eski, ekli, yırtık ve deforme olması durumunda ölçümde bozukluklar çıkabilir. Bu nedenle öncesinde montaj sürecinde bu hassasiyetlere dikkat edilmesi önemlidir.

Aynı zamanda ölçüm hassasiyeti kapsamında tartım ünitelerinin hava koşullarından etkilenmemesi için de koruyucu bir sistem oluşturulması gerekmektedir. Rulo merkez kaçıklıkların montaj esnasında giderilmesi ürünün kapsamlı şekilde çalışması açısından önemlidir. Bununla birlikte açılı bantların 18 – 20 dereceyi geçmemesi gerekmektedir. Bu noktalara dikkat ederek montaj işlemlerinin tamamlanması gerçekleştirilir. Böylece sorunsuz bir şekilde bant kantarı kullanımı sağlanır.

Bant Kantar Seçimi

Bant kantarının seçimi yapılırken aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.

İlk olarak kapasite ne olacak? Bunun hesaplanması için Maksimum kapasitesi (ton/saat), Ortalama kapasitesi (ton/saat), Minimum kapasitesi (ton/saat) bilgilere göre loadcell seçimi yapılıyor ve hıza göre okunabilecek Doğruluk sınıfının (%) hesaplanır. Örneğin minimim 5 ton geçiyorsa, bant hızının 1m/san ‘nin altında olması gerekiyor. Düşük yük ve hızlı bant olduğundan enkoder üzerinden okumamız zorlaşır.

Eğer  bant hızı 1m/san ‘nin üstündeyse hata payının %1 ile %5 arasında olabileceğini söylememiz gerekir.

İkinci olarak bant taşıma şekli nedir? Bant taşıma şekline göre 3 konveyör çeşidi vardır. Düz rulo konveyör, 2 rulolu konveyör ve 3 rulolu konveyör çeşitleridir. Bunlardan hangisi olduğu öğrenilmeli.

Üçüncü olarak taşınan malzemenin özelliği nedir? Malzemenin adı, malzemenin maksimum tane ağırlığı (kg), malzemenin maksimum çapı (mm), malzemenin minimum çapı (mm), malzemenin sıcaklığı (C), malzemenin yoğunluğu (ton/m3), malzemenin nem oranı (%) ve malzemenin yapısı kuru, yapışkan veya ıslak olduğu öğrenilmeli.

Dördüncü olarak taşıyıcı bant konveyörün teknik özellikleri nedir? Bant genişliği (cm), Toplam bant boyu (m), Bant hızı (m/sec), Bant eğitim (deg) çok önemlidir. Eğer malzeme geriye düşerse bant kantarından tekrar geçer ve aynı ürün iki kez tartılmış olur.

Örneğin 10 ton ürün görünüyor ama aslında o kadar ürün olmayabilir. Bant ağırlığı (kg/m), Bant kalınlığı (mm) mal az ve yoğunluğu düşükse okuma sorunu yaşayabiliriz, İki rulo arası mesafe (cm) bandın akış yönüne doğru tartı köprüsü oluşturulabilmek için önemli,

Baş rulolar arası mesafe (m) tambur ile rulo arasındaki olduğu öğrenilmeli.

Beşinci olarak elektronik özelliği nedir? Bant kantarı ile indikatör arası mesafe (m), İndikatör haberleşmesi RS232 / RS485 / Analog 0-10V veya 4-20mA olarak seçilmelidir. Bu portlar üzerinden birden fazla bant kantarı verileri yazılım üzerinde toplanarak izlenebilir ve istenildiğinde raporlama yapılabilir. Ortam sıcaklığı (C), Bant kantarı sıcaklığı (C) ve İndikatör pano sıcaklığı (C) öğrenilmeli. Bu ortamlarda en verimli çalışabilecek kablo türü seçilir.

Örneğin sıcaklık yüksek ise silikon kablo kullanılmalıdır.

Altıncı olarak bant konveyörü mekanik özelliği nedir? Bant konveyörünün çalışırken, sıcaklık ve ortam şartlarından dolayı bant üzerinde yaz aylarında gevşeme ve kış aylarında gerilme olabiliyor. Bunu tambur üzerindeki tijler üzerinden mekanik gerdirme, tambur içine karşı ağırlık rulosu (bandın kalınlığı, özelliği ve ortam sıcaklığına göre seçilir) kullanılır veya yeni sistemlerde motor sürücü kullanılıyor, lineer cetvel ile bant gerginliği ölçülür ve geri bildirim olarak sürücüye girilerek bant gerginliğinin sabit tutulmaya çalışılır.

Tuna Tartı ve Elektronik Sistemler ile Güvenilir Hizmet

Özellikle kamyon kantarı alanlarında gerekli görülen kantar ve ölçüm ürünlerini bünyesinde bulundurmaktadır. İzmir’de şubesi bulunan firma online şekilde sağladığı hizmetleriyle tüm Türkiye genelinde hizmetlerini sürdürmektedir. Bu kapsamda Tuna Tartı ve Elektronik sistemler bünyesinde en iyi şekilde hizmet alabilmeniz mümkündür.

Bütçeye uygun fiyatlandırmalar üzerinden güvenilir araç kantar hizmetleri alabilirsiniz. Üstelik ihtiyacınız olan ürünler için de tedarik sürecini kısa bir zaman diliminde karşılayabilirsiniz. Firma hizmetleri konusunda detaylı bilgilere erişim sağlayabilmek için firmanın web adresine ulaşabilirsiniz. Böylece çalışanlarla dilediğiniz zaman irtibat kurmanız mümkündür.  

Bant Kantarı